Featured Video Play Icon

Welkom in De Bovenkamer, waarin ze mentale gezondheid onder de loep nemen. In deze serie duiken Raïsha en Sahil samen met experts in de wereld van mentale gezondheid en zoeken verschillende jongeren op die kampen met hun bovenkamer.

In deze aflevering gaat Raïsha op bezoek bij Nina (28) die op haar zeventiende burn-out-klachten kreeg. Eén week thuis werd drieënhalf jaar ziek thuis. Haar (te) drukke leven kwam daarmee abrupt tot stilstand. Een klein blokje om of zelfs tandenpoetsen waren te zwaar, want ze was volledig overspannen. Oftewel: burn out. Een combinatie van (positieve) gedachten opschrijven, veel rust, professionele hulp en steun van haar familie en vrienden heeft haar geholpen beter te worden. Raïsha ontdekt dat herstellen van een burn out niet niets is en dat Nina ondanks de ziekte, haar mooie zelf is gebleven.

In deze aflevering gaat Sahil op bezoek bij Levy (22) die ADHD heeft. Zijn gedachten stoppen nooit, het is alsof hij altijd 15 tabs open heeft staan en nooit één gedachtestroom tegelijk heeft. Symptomen daarvan zijn dat hij snel overprikkeld raakt en dat concentratie een uitdaging is. Door zijn werk in een coffeeshop lukt het hem om wat meer structuur aan te brengen in zijn dag want voor elke klant kan hij een lijstje van focuspunten afgaan.

Raïsha ontdekt dat niet alleen medicatie kan helpen bij ADHD maar ook mindfulness of sporten. Sahil test zijn eigen focus door een stresstest te doen terwijl collega’s Warren en Levy hem onder druk zetten en constant proberen af te leiden.

In deze aflevering gaat Raïsha op bezoek bij Ro die borderline persoonlijkheidsstoornis heeft. Door borderline raakt Ro vaak de controle over haar gevoelens kwijt. Kenmerkend is dat ze zich héél slecht en dan weer onwijs blij kan voelen. Als ze in een negatieve spiraal zit dan kan ze daar lang in blijven hangen en zichzelf zelfs waardeloos vinden. Door de stoornis is het moeilijk voor Ro om anderen dichtbij te laten komen. Sahil ontdekt in gesprek met psycholoog Jean-Pierre dat de oorzaken van BPS uiteenlopen en dat mensen met Borderline zich vaak onveilig voelen waardoor ze contact met anderen liever uit de weg gaan. Gelukkig heeft Ro een paar goede vrienden die haar aan het lachen maken.

Raïsha raakt tijdens de test zelf de controle kwijt over haar emoties. Ze ondergaat een confrontatie met acteurs die haar blijdschap, verdriet en woede laten voelen en dan ook nog eens alles tegelijk.

Geef een reactie