Featured Video Play Icon

Sahil heeft een doel: zelf een pand gaan kraken. En daar kleven natuurlijk een hoop risico’s aan. Dus vertelt Jazie Veldhuyzen, fractieleider van BIJ1 in Amsterdam, hem eerst wat de gevaren van kraken zijn en hoe het zit met de woningkrapte in Nederland. Ook maakt hij kennis met krakersgroep Vuur en Vlammen, die hem meenemen bij het kraken van een leegstaand pand.

Wonen is een recht, maar de woningcrisis is groter dan ooit. Het vinden van een huis is bijna onmogelijk, huren is onwijs duur en voor het kopen van een huis zijn veel jongeren gewoonweg kansloos op de woningmarkt. Hierdoor hebben steeds meer jongeren geen dak boven hun hoofd. En dat terwijl er zo’n 206.000 woningen, kantoren en winkels leeg staan, genoeg panden om de woningcrisis op te lossen. In Kraken Doe Je Zo neemt Sahil het heft in eigen handen en gaat hij zelf een pand kraken.

Het is tijd voor Sahil om de straten af te struinen naar een leegstaand pand dat hij kan gaan kraken. Hij gaat langs bij krakersgroep Elektra Flinta die succesvol een rijtjeshuis in een woonwijk hebben gekraakt. Zij leren hem hoe hij een leegstaand pand herkent en waar hij op moet letten bij het kiezen van een huis om te gaan kraken. Met enkele pro tips gaat hij op pad in Utrecht.

Sahil heeft een pand in het vizier dat hij wil gaan kraken. Nu is het tijd om de omgeving goed te verkennen en alle gevaren in kaart te brengen. Voor tips gaat hij in Leiden langs bij krakersgroep Vrij Parkeren. Hij spreekt Denise die zelf heeft meegemaakt hoe kraakpanden door de politie worden ontruimd en Sahil precies kan vertellen wat hij moet doen als het uit de hand loopt.

Sahil heeft zijn kraakpand uitgekozen en nu is het moment om in actie te komen, met alle risico’s van dien. Want om het leegstaande pand binnen te komen, zal hij toch echt een slot moeten openbreken. Sahil en Julian slaan alles in wat ze nodig gaan hebben, vragen om wat last-minute advies van advocaat Juanita van Lunen en dan is het wachten tot de zon onder is en iedereen slaapt. Kraken doe je natuurlijk het liefst ongezien, maar dat is nou precies waar het mis gaat.

Sahils eerste poging om een leegstaand pand te kraken mislukt volledig. Ze worden gezien door buurtbewoners en krijgen de politie op hun dak. Nadat Sahil en Julian meerdere keren staande worden gehouden door verschillende agenten, gaan ze naar huis om een nieuw plan te maken. Enkele weken later vinden ze in Zeeland een ander pand om te kraken.

In Zeeland zijn Sahil en Julian samen met een groepje krakers succesvol een leegstaand pand binnengekomen. Daar moeten ze nu minimaal 72 uur lang bivakkeren, zonder stromend water, verwarming of stroom. Als het ze lukt om in die tijd onopgemerkt te blijven, kan ‘huisvrede’ worden vastgesteld, een juridisch begrip dat ze als krakers beschermt tegen een directe uitzetting. Helaas lopen er constant mensen rond het pand, dus moeten ze ontzettend oppassen om niet gezien te worden.

Geef een reactie