PS5 en Xbox Series X framerate discussie

Featured Video Play Icon

Het zal je de laatste tijd niet ontgaan zijn. Zo'n beetje heel het gaming landschap stond op z'n kop toen Ubisoft bekend maakte dat Assassins Creed Valhalla met 30 frames per seconde zou gaan draaien. Hoe dan? Microsoft deed een tijd terug toch de belofte dat de standaard output van de Xbox Series X 60 Frames per seconden zou gaan zijn. Wat dan 30 fps? Iedereen was opgelucht om dat eindelijk te horen. 30 fps was bij de huidige generatie consoles al beloofd, maar er kwam nooit wat van. Daar baalden veel gamers stevig van. En nu blijken ook de next-gen consoles niet de standaard van 60 fps krijgen.

Koos en JJ van Gamekings zijn aan de desk gaan zitten om te proberen uit te vinden en leggen waarom je toch ook de komende tijd gewoon rekening moet houden met 30 fps. Is het onkunde of onwil van de developers? is het gewoon koudweg 'wil je meer van dit, dan krijg je minder van dat'. Oftewel vettere graphics, mindere framerate... Waarom zou het niet gewoon allebei kunnen? Genoeg games die het na een paar patches wel gaan doen. En DiRT 5 werd aangekondigd met een framerate van maar liefst 120 fps. Klopt er dan iets niet? En wat is de doelgroep die de developer in zijn of haar hoofd heeft als hij de game maakt en de framerate bepaalt? Al deze vragen en de antwoorden daarop leveren uiteindelijk een beeld op waarin Koos en JJ kunnen opmaken of we nog snel richting die 60 fps gaan. Of dat dat we toch maar moeten gaan wennen aan eeuwig games spelen op 30 fps. Of een PC kopen natuurlijk...

Of gaat het misschien mogelijk zijn om bij het opstarten van een game te kiezen tussen twee mogelijkheden. 4K resolutie op je scherm, maar dan wel spelen met 30 fps. Of spelen op 1440p maar wel lekker op 60 frames per seconden door het beeld heen knallen. Voor competitieve games zijn meer frames altijd beter, maar als je gewoon casual je game speelt, dan wil je vooral een knetter scherp beeld zien. Kan de industrie niet op beide wensen inspelen. Koos en JJ geven in dit item hun mening over deze beladen fps discussie.

Geef een reactie