Gravad Lax met knäckebröd

Featured Video Play Icon

Gravad lax of gravlax is een typisch Scandinavisch gerecht van gemarineerde zalm dat voornamelijk als aperitief gegeten wordt. De zalm wordt dun gesneden en er word hovmästarsås of gravlaxsås, een zoetig sausje van mosterd en dille aan toegevoegd. Het gerecht word traditioneel met brood of gekookte aardappelen geserveerd, maar voor dit recept voegen we er zelfgemaakte knäckebröd aan toe.

Knäckebröd

  • 350 gram bloem
  • 175 gram roggemeel
  • 300 milliliter lauw water
  • 7 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 1½ eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel venkelzaad

Mosterd-dillesaus

  • 1 eetlepel honing
  • 4 eetlepels mosterd
  • Handvol verse fijngehakte dille
  • 1 eetlepel mayonaise
  • Citroensap naar smaak

Gravad Lax

  • 1 eetlepel hele gekneusde zwarte peper
  • 20 à 25 gram grof gehakte dille
  • 5 eetlepels La Baleine zeezout
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • Zest van 1 citroen
  • Zest van 1 sinaasappel
  • 600 gram verse zalmfilet

Geef een reactie